Економіка

Голова уряду повідомив про затвердження проєкту держбюджету-2025

Голова уряду повідомив про затвердження проєкту держбюджету-2025

Кабінет міністрів затвердив проєкт державного бюджету на 2025 рік, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль 13 вересня.

«Попри всі виклики та невизначеність, уже 3-й бюджет під час повномасштабної війни подаємо вчасно», – прокоментував він.

За даними прем’єра, доходи бюджету очікуються на рівні 2 трильйони гривень, видатки – на рівні 3,6 трильйона.

«Пріоритет цього бюджету дуже чіткий – це оборона та безпека нашої країни. Всі внутрішні ресурси знову будемо направляти на ці цілі. Видатки на оборону зростуть щонайменше до 2,22 трлн грн. Буде більше грошей на українську зброю, техніку, дрони», – заявив Шмигаль.

Читайте також: ДБР підозрює колишнього нардепа регіонала Макеєнка в ухиленні від сплати податків

Другий пріоритетом він назвав фінансування захищених статей бюджету. Зокрема, понад 400 мільярдів гривень планується виділити на соціальний захист, 211 мільярдів – на охорону здоровʼя та майже 170 мільярдів гривень на освіту.

Він також анонсував підтримку регіонів та бізнесу за рахунок дотацій та субвенцій, а також продовження програми гуманітарного розмінування та програми «єОселя».

«Новацією цього бюджету стане реалізація нової моделі управління публічними інвестиційними проєктами, що зробить капітальні видатки більш прозорими та ефективними. Зокрема, пріоритетом буде відновлення, енергетичні проєкти та реалізація нової ветеранської політики», – повідомив голова уряду.

Верховна Рада 3 вересня ухвалила у першому читанні законопроєкт №11417 про внесення змін до бюджету на 2024 рік, якими збільшила видатки на оборону на близько 500 мільярдів гривень.