Політика

Керівництво МОК хоче «вивчити шляхи» повернення спортсменів із Росії та Білорусі на Олімпіаду

Керівництво МОК хоче «вивчити шляхи» повернення спортсменів із Росії та Білорусі на Олімпіаду

Президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах заявив 9 грудня, що його організація хоче вивчити шляхи реінтеграції російських і білоруських спортсменів, яким заборонено брати участь у міжнародних змаганнях з лютого – після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це повідомляють провідні світові інформагенції.

Більшість міжнародних федерацій дотримуються рекомендацій МОК щодо заборони виступів російських і білоруських спортсменів, але питання щодо їхньої участі в Олімпіаді в Парижі 2024 року вже ставиться.

Їхня участь у міжнародному спорті була «великою дилемою», яку політизували окремі уряди, твердить Бах. «Нам потрібно вивчити шляхи подолання цієї дилеми… повернутися до спортивних заслуг, а не до політичного втручання. Питання участі спортсменів дуже відрізняється від питання санкцій», – сказав керівник олімпійського руху, додавши, що «немає фіксованої дати» повернення росіян і білорусів до змагань.

Водночас Бах висловив солідарність з українськими спортсменами, зазначивши, що МОК хоче, щоб Україна була повноцінно представлена на літніх Іграх у Парижі 2024 року та на зимових Іграх 2026 року в Кортіна дʼАмпеццо та Мілані.

Раніше ідею участі російських і білоруських спортсменів в Олімпіаді в Парижі висловив президент Франції Емманюель Макрон.

Новини