Політика

Країни ЄС готові вжити заходів, щоб «прискорити» військову допомогу Україні – Кулеба

Країни ЄС готові вжити заходів, щоб «прискорити» військову допомогу Україні – Кулеба

Країни ЄС готові вжити заходів, аби «прискорити військову допомогу Україні», наголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на неформальній зустрічі глав МЗС країн-членів Євросоюзу.

«Під час сьогоднішньої зустрічі в Брюсселі з міністрами закордонних справ ЄС я висловив відчуття терміновості щодо надання вже обіцяної військової допомоги, включаючи системи протиповітряної оборони. Я ціную готовність моїх колег вжити необхідних заходів для прискорення цих поставок», – зазначив міністр у соцмережі Х.

Він додав, що «ЄС є важливою опорою коаліції для підтримки України, і привітав намір низки держав-членів ЄС відгукнутися на заклик України та виступити за зняття обмежень на використання зброї щодо всіх законних військових цілей у Росії у своїх двосторонніх діалогах з іншими членами коаліції».

Кулеба також подякував державам-членам ЄС, які «пообіцяли активізувати відповідні зусилля та надати додаткове обладнання та ресурси для української енергосистеми».

Глава МЗС запевнив, що «Україна виконує свої зобов’язання на шляху до членства в ЄС, включно з історичною ратифікацією Римського статуту, і покладається на підтримку держав-членів у просуванні переговорів про вступ України до ЄС хорошими темпами».

«Протягом останніх 2,5 року ЄС продемонстрував рішучість, зміцнюючи глобальну силу Європи. Працюючи разом, у нас є сила спрямовувати історію до миру, безпеки та справедливості. З цією метою ми домовилися працювати над новими сміливими кроками в майбутньому політичному сезоні», – наголосив Кулеба.

Рада Європейського союзу 6 серпня дала «зелене світло» виплаті грантів та позик в розмірі майже 4,2 мільярда євро в рамках програми ЄС для України. Рада ЄС дійшла висновку, що Україна задовольнила необхідні умови та реформи, передбачені в плані України для отримання коштів.

У травні Рада ЄС ухвалила план для Ukraine Facility, що визначає наміри уряду України щодо відновлення, реконструкції та модернізації країни, а також реформи, які він планує здійснити в рамках процесу вступу до ЄС протягом наступних чотирьох років. Цей крок дозволив розпочати регулярні виплати в рамках Фонду для України на 50 мільярдів євро.

За даними президентки Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, від початку вторгнення РФ станом на початок серпня Євросоюз надав Україні допомоги на 108 млрд євро.