Події

Кринки «практично повністю знищені», але ЗСУ продовжують бойові завдання неподалік – Лиховій

Кринки «практично повністю знищені», але ЗСУ продовжують бойові завдання неподалік – Лиховій

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Дмитро Лиховій заявляє, що Сили оборони України продовжують бойові завдання на Лівобережжі Дніпра в Херсонській області, зокрема і неподалік від села Кринки, і на островах у цьому районі.

«При цьому була врахована і обставина, що позиції українських сил у селі Кринки були зруйновані вщент, внаслідок інтенсивних, тривалих ворожих обстрілів й авіаударів. Саме село практично повністю знищене. Там немає змоги тримати оборону, немає можливості зачепитися за якісь фортифікації, і тому надалі українські захисники перебувають на інших визначених позиціях і плацдармах і також на лівому березі Дніпра», – сказав він у коментарі проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії.

За його словами, по всій операційній зоні оперативного угруповання військ «Таврія» саме Придніпровський напрямок є «найгарячішим, але відносно, там щодня відбуваються ворожі штурми».

«Їх порівняно більше з іншими відрізками нашої лінії бойового зіткнення в нашій операційній зоні, але ці показники вимірюються числами десь три-чотири на добу, інколи два. Інколи може бути близько десятка… Це трохи менша інтенсивність, ніж була раніше, але спроби росіян просунутися на ці наші плацдарми тривають, однак вони залишаються безуспішними», – сказав Лиховій.

Офіційно українське військове командування підтвердило, що ЗСУ закріпилися в Кринках на лівобережжі Дніпра на Херсонщині восени минулого року – 17 листопада 2023 року.

Минулого тижня медіа повідомили, що українські військові відійшли з Кринок на Херсонщині. За даними джерела Суспільного, це відбулося ще кілька тижнів тому. Генеральний штаб офіційно це не підтверджував.

Також 17 липня видання «Слідство.інфо» повідомило, посилаючись на дані поліції, що 788 чоловіків розшукують як офіційно зниклих безвісти у Кринках у період з жовтня 2023 року до кінця червня 2024 року. За даними журналістів, кількість загиблих, яких вдалось звідти вивезти і врешті поховати – це 262 військових за цей період.

В оперативно-стратегічному угрупованню військ «Таврія» повідомили, що ЗСУ продовжують тримати оборону в районі Кринок на лівому березі Дніпра, а ситуація на даному напрямку є «не такою критично», як пишуть деякі медіа. Однак речник угруповання військ «Таврія» Дмитро Лиховій підтвердив, що більшість основних позицій українських військ в цьому селі «внаслідок інтенсивного комбінованого і тривалого вогневого впливу противника зруйновані вщент».

Він не коментував втрати ЗСУ на цьому напрямку, але зазначив, що втрати російських сил є більшими в 4-5 разів.