Публікації

Любов до піару та хайпу: чим відома “слуга” Ганна Сінчак з Вінничини?

Любов до піару та хайпу: чим відома “слуга” Ганна Сінчак з Вінничини?

Любов до піару та хайпу – обов’язкова риса політиків. «Сірі» кандидати навряд чи матимуть успіх у виборців. Втім, українські чиновники та посадовці, дарма що вони є представниками виконавчої влади, не поступаються «політиканам». Любов до популізму та маніпуляцій у багатьох з них зашкалює. Звідси й беруться комплементарні пресрелізи, героїчні рапорти про виконану роботу та нестримне самолюбування у щоденних фотозвітах.

Феодальне мислення місцевих посадовців полягає, зокрема, в корисливому ставленні до регіону та його мешканців. Роками ці «царьки» нав’язують свої правила, підминаючи під себе всі сфери життя громади. Як пише “Погляд“, у цьому контексті доречно ближче познайомитися із заступницею голови Могилів-Подільської райдержадміністрації у Вінницькій області Ганною Сінчак.

До слова, сама пані величає себе Анна і, судячи з усього, бачить своє майбутнє у великій політиці. Отже, допоможемо їй стати відомою.

Конфлікт з медиками, освітянами та… першокласниками

Діяльність Ганни Аркадіївни тісно пов’язана з мальовничим містечком Ямпіль, розташованим на кордоні з Молдовою. Певний час вона працювала в апараті Ямпільської РДА, займалася внутрішньою політикою. Нічого особливого, але з приходом до влади «Зе-команди» ситуація змінилася, і кар’єра Сінчак стрімко пішла вгору. У середині серпня 2020 року президент Володимир Зеленський призначив її головою райдержадміністрації (цікаво, за які такі заслуги), а згодом вона стала депутаткою Ямпільської міськради VIII скликання від провладної партії.

Вочевидь призначення мало на меті «популяризувати» Сінчак перед виборами міського голови Ямполя, адже за кілька місяців район припинив своє існування як адміністративна одиниця, РДА ліквідували, а Ямпільська громада увійшла до складу Могилів-Подільського району.

За досить нетривалий час перебування на посаді жіночка плідно «попрацювала» на власний та партійний імідж, ставши фігуранткою гучних скандалів.

Так, 1 вересня 2020 року голова РДА без попередження завітала на Перший дзвоник до школи в селі Гальжбіївка. Така честь! Але сталося не так, як гадалося. Сінчак дуже не сподобалося, що один з депутатів Вінницької облради підготував традиційні подарунки (зошити, канцелярія, фарби тощо) для першачків. Своє незадоволення вона продемонструвала досить красномовно.

«Під час свята до школи вдерлася голова Ямпільської райадміністрації… відразу почала кидатися то на дітей, то на вчителів, то на нашого сільського голову. Ми вже злякалися, що вона дітей покусає – така скажена була!» – розповідав тоді журналістам батько одного з учнів.

За словами очевидців, чиновниця видирала у наляканих малюків пакунки з подарунками, викидала з них все на підлогу та топталася по речах. По закінченню свого «освітнього перформансу» Сінчак вибігла зі школи, безнадійно зіпсувавши свято.

Батьки першокласників звернулися з відповідною заявою до поліції та голови Вінницької ОДА, наголосивши на скоєнні Ганною Сінчак низки адміністративних та кримінальних правопорушень.

Скандал завдяки безпосередньому втручанню «слуг народу» з Верховної Ради зійшов нанівець. Знайомий почерк, чи не так?..

На жаль, не лише освітянам «пощастило» відчути на собі «прихильність» голови РДА. Наприкінці жовтня 2020 року Сінчак публічно виступила проти державного фінансування Ямпільської центральної районної лікарні, яка, до слова, була визначена як опорна. Мова йшла про 22 млн грн, які були необхідні, зокрема, на облаштування відділення невідкладної медичної допомоги, придбання рентгенапарата й комп’ютерного томографа.

Фінансист за освітою пані Сінчак назвала суму, визначену на сайті державних закупівель Prozorro, завищеною, а також за доброю традицією спробувала повісити усіх собак на попередників, проявивши тим самим кричущу некомпетентність. Примітно й те, що така дивна позиція йшла всупереч із президентським проєктом у рамках «Великого будівництва».

Робота поза кабінетом

Мером Ямполя Ганна Аркадіївна так і не стала (чому б це?), однак й без роботи теж не залишились. Її було призначено заступником голови Тульчинської районної держадміністрації, але знову ненадовго. Вже у травні 2021 року «слугу» представили як заступницю керівника Могилів-Подільської райдержадміністрації.

Попри те що кабінет Сінчак знаходиться у райцентрі, вона воліє «керувати» з рідного Ямполя. «Піймати» заступницю голови РДА на робочому місці майже неможливо. Кілька непов’язаних між собою джерел вказують, що більшу частину робочого часу вона присвячує збору чуток та плетінню інтриг в Ямполі. Мабуть, бажання очолити міськраду все ще не дає спокою.

«Тупість і пихатість», – так коротко висловлюються деякі колеги.

Більш того, як нам стало відомо, в Могилів-Подільській РДА від призначення та, особливо, від специфічного графіка та якості роботи заступниці голови далеко не всі у захваті.

Втім, політично-чиновницькою діяльністю сфера інтересів пані Сінчак не обмежується. Вона є співзасновницею та уповноваженою особою Громадської організації «Ямпільська Клепідава». Детально про це, а також про інші уподобання та слабкості заступниці голови райдержадміністрації можна буде дізнатися у наступних публікаціях.

Далі буде…

Новини