Політика

МЗС закликає владу Монголії виконати ордер на арешт Путіна

МЗС закликає владу Монголії виконати ордер на арешт Путіна

Міністерство закордонних справ України 30 серпня прокоментувало дані про те, що президент Росії Володимир Путін планує відвідати Монголію.

У заяві відомство нагадало, що щодо Путіна діє міжнародний ордер на арешт:

«Українська сторона сподівається, що уряд Монголії усвідомлює той факт, що Володимир Путін є воєнним злочинцем. На його арешт за підозрою у незаконному примусовому переміщенні українських дітей до Російської Федерації видано ордер Міжнародним кримінальним судом, юрисдикція якого визнається Монголією».

Водночас, додає відомство, викрадення дітей з України є « лише одним із численних злочинів, за які Путін і решта військово-політичного керівництва РФ мають постати перед правосуддям».

Читайте також: СБУ повідомила про підозру російському «куратору» окупованих територій Кірієнку

Серед інших злочинів МЗС називає агресивну війну, вбивства, зґвалтування, пограбування та обстріли цивільної інфраструктур.

«Закликаємо монгольську владу виконати обовʼязковий міжнародний ордер на арешт, та передати Путіна до Міжнародного кримінального суду в Гаазі», – підсумували в міністерстві.

МЗС Монголії в п’ятницю оприлюднило анонс візиту Путіна, не згадавши про ордер МКС на його арешт.

Раніше видання Bloomberg з посиланням на наближені до Кремля джерела повідомило, що Москва отримала запевнення від уряду Монголії: Путіна не затримають, коли він прибуде до країни.

Впевненість у тому, що такого затримання не буде, висловив і речник Кремя Дмитро Пєсков.

Читайте також: «Лукашенко роздягнеться до білизни, але не відправить свою армію в Україну» – Павло Латушко

Путін планує відвідати Монголію 3 вересня на запрошення президента Ухнаа Хурелсуха. Візит відбудеться з нагоди 85-ї річниці перемоги радянських та монгольських військ над японськими силами на річці Халхін-Гол.

Це буде його перша поїздка до країни, яка ратифікувала Римський статут – Монголія це зробила в 2002 році, відтак формально зобов’язавшись виконувати рішення Міжнародного кримінального суду.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Повернути в Україну, за даними влади, поки що вдалося близько пів тисячі дітей.