Події

Підтримка Китаєм Росії. Аналітики ISW пояснили, що може означати риторика Сі

Підтримка Китаєм Росії. Аналітики ISW пояснили, що може означати риторика Сі

Риторика лідера КНР Сі Цзіньпіна свідчить про те, що Китай не схильний надавати Росії підтримку для подолання невдач у її війні проти України, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

«Відмова Сі Цзіньпіна чітко приєднати Китай до Росії у вигаданому Путіним геополітичному конфлікті із Заходом є помітним відхиленням від оголошеного Китаєм «безмежного партнерства» з Росією перед початком російського вторгнення в Україну. Риторика Сі свідчить про те, що він не схильний повністю надавати Росії економічну та політичну підтримку, необхідну Росії для подолання невдач в Україні», – йдеться у звіті.

Аналітики нагадують, що Путін, взявши участь у Міжнародній парламентській конференції «Росія-Африка в багатополярному світі» 20 березня, заявив, що Росія та країни Африки, Азії, Близького Сходу та Латинської Америки дотримуються норм суспільних принципів, моралі та виступають проти неоколоніальної ідеології.

«Зображення Путіним передбачуваної китайсько-російської осі проти Заходу та його коментарі на конференції, ймовірно, означають посилену пропозицію країнам, що не приєдналися, сформувати певний антизахідний блок. Путін, ймовірно, сподівався, що Сі запропонує подібне бачення і відмова Сі це зробити, ймовірно, послабить вплив зусиль Путіна. Привабливість потенційного антизахідного китайсько-російського геополітичного блоку пов’язана більше з економічною та політичною могутністю Китаю, ніж із занепадом економічної потужності Росії та її військовою потужністю, яка дуже погіршилася через бойові дії в Україні», – додають дослідники.

У ISW кажуть, що постійні дипломатичні зусилля Росії отримати підтримку її війни в Україні продовжують давати мало відчутних результатів, а посилення зусиль згуртувати решту світу проти Заходу, ймовірно, не буде більш ефективним.

Голова Китаю Сі Цзіньпін зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві 20 березня і запропонував більш стримане бачення російсько-китайських відносин. Під час зустрічі 20 березня Сі та Путін наголосили на міцності китайсько-російських відносин, але в статтях, які вони опублікували 19 березня, по-різному тлумачили масштаби майбутніх відносин, звертають увагу в Інституті вивчення війни.

Читайте також: У Кремлі пройшла неформальна зустріч Путіна і Сі, вони називали один одного «дорогий друг»

У статті, опублікованій 20 березня в російському виданні «Російська газета», Сі назвав війну, яку Москва з лютого 2022 року веде проти України, «тотальним загостренням української кризи».

Він стверджує, що в цьому протистоянні «Китай… незмінно займає обʼєктивну і неупереджену позицію, докладає активних зусиль до сприяння примиренню та мирним переговорам».

Новини