Політика

«Потрібно бути реалістами» – міністр оборони Нідерландів про плани Путіна щодо Донбасу

«Потрібно бути реалістами» – міністр оборони Нідерландів про плани Путіна щодо Донбасу

Західні партнери України усвідомлюють, наскільки складною є ситуація на фронті в Україні, зокрема, на Донбасі, повне захоплення якого російський лідер Володимир Путін вважає своїм пріоритетом. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода розповів міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс.

«Нам відомо, наскільки складна ситуація в Україні, тож і нам потрібно бути реалістами», – сказав Брекельманс, додавши, що «маємо зробити все, щоб переконатися, що Україна зможе запобігти» повному захопленню Донбасу російськими військами.

«Ми знаємо, як важко зараз на Донбасі, коли Росія продовжує далі й далі тиснути. Тож маємо ще більше допомогти Україні, щоб переконатися, що вони (ЗСУ – ред.) можуть дати відсіч і запобігти цьому», – відзначив міністр оборони Нідерландів.

Він твердить, що на засіданні у форматі «Рамштайн» 6 вересня союзники України «зробили хороші кроки для подальшого збільшення нашої підтримки України».

«Особливо ми зосереджувалися на протиповітряній обороні. Ми, Нідерланди, допомагаємо з F-16. Тож ми також торкнулися збільшення постачань боєприпасів. Також – запчастин, щоб переконатися, що F-16 залишаються в повітрі. Були взяті й інші зобов’язання», – наголосив Рубен Брекельманс.

Щодо потреб у боєприпасах, які лишаються серед пріоритетів України, і здатності партнерів повністю їх задовольнити, міністр сумнівається, що це можливо в короткостроковій перспективі.

«Мені видається, що найближчим часом, на жаль, не буде моменту, коли можна буде сказати, що потреби України повністю задоволені. Але вважаю, що це наш обов’язок – переконатися, що робимо все можливе, щоб підтримати Україну. Сьогодні (6 вересня – ред.) досягнуто певного прогресу. Але маємо бути чесними. Треба зробити більше», – підкреслив міністр.

Російський лідер Володимир Путін 5 вересня на Східному економічному форумі у Владивостоку заявив, що, попри контроль ЗСУ над частиною території Курської області РФ, «звільнення (тобто окупація – ред.) Донбасу вважається першочерговим завданням». За його словами, операцією в Курській області «Київ хотів змусити Росію метушитися і нервувати, зупинити наступ на Донбасі, але нічого не вийшло».

Російські військові упродовж останніх тижнів активізували наступальні дії в напрямку Покровська, з якого оголошена евакуація цивільних. Покровськ, населення якого становило 60 тисяч людей, розташований на заході Донецької області, неподалік від кордону з Дніпропетровською областю. Навіть якщо Росії вдасться окупувати Покровськ, під контролем України залишатимуться Слов’янськ, Краматорськ, Костянтинівка та інші міста Донецької області.