Політика

Позиція Шольца щодо надання Україні танків залежить від того, чи США нададуть свої – ЗМІ

Позиція Шольца щодо надання Україні танків залежить від того, чи США нададуть свої – ЗМІ

Німеччина не погоджуватиме надання своїх танків Україні, доки Сполучені Штати не нададуть свої танки – про це повідомили західні медіа з посиланням на німецьку владу.

Так, видання Politico цитує двох анонімних німецьких посадовців, за словами яких, позиція канцлера Олафа Шольца «сильно залежить» від рішень президента США Джо Байдена.

Також речник Шольца заявив 18 січня, що Берлін не змінив своєї позиції після рішення Великої Британії надіслати Україні танки Challenger 2.

Читайте також: Зеленський у Давосі: мобілізація світу має випередити чергову мобілізацію Росії

Американське видання The Wall Street Journal також цитує «німецьких високопосадовців», які стверджують, що Німеччина не дозволить союзникам надіслати вироблені в цій країні танки Україні, якщо США не погодяться відправити танки власного виробництва.

Водночас раніше представник американського Міністерства оборони висловлював сумніви щодо готовності США надіслати Україні танки Abrams.

Представники України неодноразово заявляли про потребу в сучасних танках. Ще у вересні 2022 року видання Politico із посиланням на свої джерела писало, що Україна попросила Захід про термінові постачання сучасних танків, щоб досягти успіху при контрнаступі на північному сході країни, але партнери зволікають.

Читайте також: США сподіваються, що нова військова допомога змінить динаміку війни в Україні – Пентагон

11 січня Польща заявила про рішення передати Україні роту танків Leopard. 14 січня влада Великої Британії офіційно підтвердила передачу Україні танків Challenger 2. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що вже п’ять країн готові передати Україні танки Leopard.

15 січня генеральний секретар Єнс Столтенберґ повідомив, що Україна може очікувати на надання більшої кількості озброєння.

Новини