Економіка

Путін каже неправду про економічну стійкість Росії

Путін каже неправду про економічну стійкість Росії

Економічні показники російської економіки свідчать про вплив санкцій, запроваджених через агресію Росії щодо України, а Володимир Путін та його режим поширюють неправдиву інформацію про те, що російська економіка сильна – про це заявили міністри фінансів низки країн Євросоюзу в колонці для газети The Guardian.

Авторами матеріалу виступили голови Мінфінів країн Балтії, а також Данії, Нідерландів, Польщі, Фінляндії та Швеції.

«Вкрай важливо, щоб політики, ЗМІ та економічні інститути на Заході не приймали вихідну з Кремля інформацію за чисту монету. За більш уважного розгляду деяких характеристик стає зрозуміло, що з російською економікою не все так райдужно, як Москва хотіла б змусити нас вірити», – йдеться в публікації.

Автори зазначають, що високі темпи зростання російської економіки формуються за рахунок військової промисловості та державних дотацій: «це ознака не стабільної, а перегрітої економіки».

Читайте також: Міністри фінансів G7 обговорять план кредитування України та продовження заморожування російських активів

Голови фінансових відомств вказують і на інші ознаки проблем у російській економіці: зростання інфляції, яку не вдається зупинити навіть за рахунок високих процентних ставок, скорочення вдвічі активів Фонду національного добробуту, заборону на експорт бензину і цукру, жорсткий контроль за виведенням капіталу.

Ці обставини, як вважають автори статті, свідчать про «ре-радянізацію» російської економіки та незабаром наслідки цього відчує все суспільство.

«Контроль за капіталом, заборони на експорт та великі інвестиції у військову промисловість – це не нова політика, а скоріше повернення до радянської моделі», – пишуть автори.

Міністри роблять висновок, що необхідно продовжувати посилювати тиск санкцій і допомагати Україні, щоб у результаті підірвати здатність Росії вести війну. Вони пропонують запровадити більш дієві санкції щодо Мінська та тих країн в Азії та на Близькому Сході, які допомагають Росії обходити обмеження.

Читайте також: Український суд у липні заарештував яхту Медведчука і передав її АРМА – ДБР

«Згідно з інформацією російської митної служби, у період з 2022 по 2023 рік доходи від російського експорту скоротилися приблизно на третину», – йдеться в статті.

Європейський союз 22 липня на шість місяців продовжив санкції проти Росії за агресію проти України. Вони діятимуть до кінця січня 2025 року.

З 24 лютого 2022 року ЄС схвалив 14 пакетів санкцій у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну.