Події

російські війська почали «великий наступ» у Луганській області

російські війська почали «великий наступ» у Луганській області

Російські війська відновили ініціативу в Україні й почали черговий великий наступ у Луганській області, пише у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Темп російських операцій вздовж лінії Сватове-Кремінна на заході Луганської області помітно зріс протягом останнього тижня, і російські джерела широко повідомляють, що російські війська атакують українські оборонні рубежі й незначно просуваються вздовж кордону Харківської і Луганської областей, зокрема на північний захід від Сватового біля Куп’янська і на захід від Кремінної», – йдеться в повідомленні.

Аналітики зауважили, що геолокаційні кадри бойових дій підтвердили досягнення російських сил у районі Дворічного на північний захід від Сватового.

«Крім того, російське військове командування, схоже, повністю залучило частини кількох дивізій до вирішальних наступальних операцій уздовж лінії Сватове-Кремінна, як раніше повідомляв ISW. Підрозділи кількох полків 144-ої та 3-ої мотострілецької дивізії (20-а загальновійськова армія, Західний військовий округ) і полк 90-ої танкової дивізії (Центральний військовий округ), підтримані частинами 76-ої повітряно-десантної дивізії і невизначених підрозділів Південного військового округу, ведуть наступальні дії по всій лінії Сватове-Кремінна», – йдеться у звіті.

В ISW наголошують, що залучення значних частин принаймні трьох великих російських дивізій до наступальних операцій у цьому секторі вказує на те, що російський наступ почався, «навіть якщо українські військові поки що перешкоджають російським силам отримати значні успіхи».

За словами аналітиків, російський наступ, ймовірно, ще не досягнув свого повного темпу, російське командування поки що не залучило частини 2-ої мотострілецької дивізії (1-а гвардійська танкова армія Західного військового округу), яка в січні після дислокації в Білорусі була переведена в Луганську область.

«Російські війська поступово починають наступ, але його успіх не є наперед визначеним. Хоча російські сили в Луганській області зараз мають ініціативу (тобто російські сили встановлюють умови бою, завершуючи період української ініціативи з серпня 2022 року), повна залученість цих сил може призвести до їх остаточної кульмінації вздовж лінії Сватове-Кремінна без досягнення цілей із захоплення всієї Луганської та Донецької областей. Ця кульмінація, ймовірно, дасть вікно можливостей для контрнаступу українських сил», – йдеться в повідомленні.

Британська розвідка днями назвала малоймовірним те, що Росія зможе наростити сили, необхідні для суттєвого впливу на результат її війни проти України, протягом найближчих тижнів.

Раніше міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що у лютому очікується новий можливий наступ російських військ. Резніков підкреслив, що ситуація на сході України залишиться складною, але контрольованою, додавши, що Сили оборони тримаються на цьому напрямку.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов 9 лютого заявив, що поновлення російського наступу може передбачати спроби атакувати Харківську або Запорізьку область.

Новини