Головне

у розвідці США вважають, що Україна причетна до загибелі Дугіної

у розвідці США вважають, що Україна причетна до загибелі Дугіної

Спецслужби США вважають, що вибух автомобіля, в результаті якого загинула донька пов’язаного російського ультраправого ідеолога Олександра Дугіна, був санкціонований окремими представниками українського уряду – про це пише, зокрема, американське видання The New York Times, посилаючись на неназваних посадовців.

За даними джерел журналістів, Сполучені Штати не брали участі в підготовці нападу, не знали про нього і виступили б проти, якби з ними проконсультувалися.

Досі незрозуміло, хто, на думку США, погодив вбивство, і чи вважає американська розвідка, що президент України Володимир Зеленський знав про цю операцію чи санкціонував її.

Читайте також: ФСБ Росії заявляє про причетність ще одного громадянина України до загибелі Дугіної

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заперечив причетність Києва до вибуху одразу після повідомлень про нього.

Відповідаючи на запитання NYT про оцінку даних розвідки США 4 жовтня, Подоляк повторив цю позицію.

«Знову ж таки, я підкреслю, що будь-яке вбивство під час війни в тій чи іншій країні повинно нести з собою якесь практичне значення. Воно повинно досягати певної мети, тактичної або стратегічної. Такі, як Дугіна, не є тактичною чи стратегічною метою для України», – сказав Подоляк.

Представники США, яких також цитує CNN, говорили на умовах анонімності з огляду на секретність інформації.

Українські урядовці не відповіли одразу на запити CNN і The New York Times щодо коментарів. Медіа заявили, що американські агентства, в тому числі ЦРУ, відмовилися від коментарів.

Читайте також: «Не політична позиція»: у Ватикані пояснили заяви папи Римського щодо війни в Україні

Речник Державного департаменту США Нед Прайс 22 серпня заявив, що Сполучені Штати однозначно засуджують навмисні напади на мирних жителів будь-де.

Тоді він відмовився сказати, чи знав Вашингтон, хто стоїть за нападом, у результаті якого загинула Дугіна.

Якщо розвіддані, які вказують на участь України, є точними, це може означати розширення таємних операцій Києва. Українські удари наразі всередині Росії здебільшого обмежувалися атаками на склади пального та військові бази в містах уздовж російсько-українського кордону.

Український уряд також не заперечував вбивства посадовців, призначених російською окупаційною владою, в непідконтрольних регіонах України.

Увечері 20 серпня в російському Підмосков’ї підірвався автомобіль 29-річної Дар’ї Дугіної, яка загинула на місці. Як повідомляють російські медіа, Дугіна з батьком, Олексанром Дугіним, була на заході, після якого вони планували поїхати разом, проте зрештою опинилися в різних автомобілях.

Олександр Дугін – один із ідеологів «русского мира», він виступав за введення російських військ в Україну та окупації практично всієї її території. Вважається, що ідеї Дугіна впливають на політику Кремля. Дар’я Дугіна поділяла ідеї батька і займалася громадською діяльністю. Разом із батьком її було внесено до санкційних списків Великої Британії.

Федеральна служба безпеки Росії 22 серпня звинуватила у вбивстві громадянку України, яка нібито виїхала до Естонії. Згодом у російських медіа поширилися повідомлення, що підозрювана нібито служила в полку «Азов». Раніше радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Київ непричетний до підриву автомобіля Дугіної.

У полку «Азов» заявили, що згадана ФСБ жінка «не має жодного відношення до полку «Азов».

Новини