Головне

«У центрі уваги одне питання – мир в Україні». Кулеба прибув із візитом до Китаю

«У центрі уваги одне питання – мир в Україні». Кулеба прибув із візитом до Китаю

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прибув із візитом до Китаю.

«У розвиток контактів лідерів України Володимира Зеленського та КНР Сі Цзіньпіна здійснюю перший візит українського високопосадовця до Китаю з початку повномасштабної агресії Росії проти України. Це також перший двосторонній візит міністра закордонних справ України до КНР із 2012 року», – повідомив міністр у своєму інстаграмі 23 липня.

За словами Кулеба, попереду – «розлогі, детальні, предметні» переговори з китайським колегою Ван Ї про шляхи до справедливого миру.

«У центрі уваги одне питання – мир в Україні. Будемо говорити, шукати точки дотику, нам потрібно уникнути конкуренції мирних планів», – зазначив голова МЗС.

«Дуже важливо, що Київ і Пекін ведуть прямий діалог й обмін позиціями. Обговоримо і двосторонні відносини. Переконаний, що після того як Україна розпочала переговори про вступ до Євросоюзу, Китаю варто поглянути на відносини з нашою державою крізь призму своїх стратегічних відносин з Європою», – додав Кулеба.

Напередодні міністерства закордонних справ України і Китаю повідомили, що 23-25 липня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснить візит до Китаю на запрошення міністра закордонних справ КНР Ван Ї.

Цього місяця лідери НАТО у спільній декларації заявили, що Китай є «вирішальним чинником» війни Росії проти України, оскільки «безмежне» партнерство Пекіна й Москви і його «широкомасштабна підтримка оборонно-промислової бази Росії» дозволяють Москві вести війну.

За даними західних ЗМІ, за час війни в Україні Китай став для Росії основним постачальником товарів, необхідних для різних озброєнь, у тому числі ракет. Наприклад, Financial Times писала, що в 2023 році 90% чипів, імпортованих Росією, надходили з Китаю і використовувалися у виробництві ракет, танків і літаків. В останньому кварталі минулого року також із Китаю було імпортовано 70% верстатів, які, ймовірно, використовувалися у виробництві балістичних ракет.

Влада Китаю заявляє, що не надає зброю жодній зі сторін російсько-українського конфлікту, який називає «українською кризою».

Пекін раніше висунув свій «мирний план» із 12 пунктів із закликом до деескалації й остаточного припинення вогню в Україні. Захід скептично ставиться до пропозицій Китаю щодо політичного врегулювання в Україні. Цей план був значною мірою відхилений Заходом через відмову Китаю засудити Росію за вторгнення до свого суверенного сусіда і через те, що він повторює російські тези, зокрема звинувачення на адресу Заходу в неспровокованому вторгненні.

Китай заявляє, що є нейтральною стороною у війні Росії проти України, але його критикують за відмову засудити Москву через її повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року і за зв’язки з РФ.