Політика

Україна має бути «важливим елементом» структури світової безпеки – Єрмак

Україна має бути «важливим елементом» структури світової безпеки – Єрмак

Зусилля України спрямовані на справедливе завершення війни та формування «надійної архітектури світової безпеки, у якій вона відіграватиме одну з ключових ролей», зазначив керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив на XX щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії.

«Формула миру – це шлях, щоб не лише закінчити цю війну справедливим миром, а й повернути справжній дух міжнародного права та силу Статуту ООН», – наголосив Єрмак.

Він зазначив, що «під час першого Саміту миру десятки країн за одним столом обговорювали перспективи відновлення справедливого миру. Усі вони заявили про повагу до суверенітету й територіальної цілісності України».

Керівник Офісу глави держави висловив переконання, що «Україна обов’язково буде в центрі майбутньої структури світової безпеки. Країна активно працює у напрямку формування її архітектури, результатом чого є вже 26 двосторонніх безпекових угод, а також Український договір (Ukraine Compact), ухвалений під час 75-го саміту НАТО у Вашингтоні».

За словами Єрмака, Україна підписує документи, «які не лише враховують поточну ситуацію, а й дають гарантії на майбутнє та фіксують відповідні зобов’язання партнерів».

Керівник Офісу президента зауважив, що «Україна врешті-решт має отримати запрошення до НАТО, і це буде найпростішим та найефективнішим кроком для гарантування її безпеки».

Загалом Україна уклала вже 26 двосторонніх угод на виконання Спільної декларації G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

12 вересня президент України Володимир Зеленський назвав очікуваним контрнаступ російських військових у Курській області РФ і зазначив, що «це йде за нашим українським планом».

За час наступу ЗСУ в Курській області Росії Київ заявив, що отримав контроль над понад 1200 кілометрами російської території.

Раніше повідомлялося, що операція мала на меті покращити позицію Києва у разі мирних переговорів. Аналітики також припускають, що операція спрямована на те, щоб донести до росіян серйозність неспровокованого вторгнення в Україну.

Це стало першим іноземним вторгненням на територію Росії з часів Другої світової війни.