Економіка

Верховна Рада дозволила Кабміну реструктурувати державний борг у 2024 році

Верховна Рада дозволила Кабміну реструктурувати державний борг у 2024 році

Верховна Рада ухвалила за основу і в цілому законопроєкт №11396, який дає уряду можливість контролювати виплати за зовнішнім державним боргом – про це повідомили народні депутати 18 липня.

Законопроєкт надає Міністерству фінансів та Агентству відновлення (колишній Автодор) право за рішенням Кабміну здійснювати «правочини щодо переведення гарантованого державою боргу за запозиченнями, залученими у 2021 році під державні гарантії… до державного боргу».

«Міністерство фінансів України за результатами таких правочинів здійснює відповідне коригування граничного обсягу державного боргу, визначеного законом про Державний бюджет України на відповідний період, та показників фінансування державного бюджету понад обсяги, що затверджені законом про Державний бюджет України на відповідний період», – йдеться в документі.

Читайте також: Україна підписала угоду з США щодо відтермінування виплат за держборгом

Як йдеться в пояснювальній записці, в рамках програми співпраці з МВФ Україна взяла на себе зобов’язання реструктурувати свій зовнішній комерційний борг. Міжнародний валютний фонд включив в оцінку стійкості боргу, окрім державного, також борг Агентства відновлення, так як обслуговування його боргу здійснюється за рахунок бюджетних коштів.

«З урахуванням взятих зобов’язань Україна має здійснити правочини з державним боргом і гарантованим державою боргом у 2024 році. Наразі відсутня норма в законодавстві, яка б надавала право Агентству відновлення проводити такі правочини», – йдеться в обґрунтуванні.

Як заявив, зокрема, представник «Голосу» Ярослав Железняк, за документ проголосував 231 народний депутат.

«Він дає право Кабміну призупиняти виплати за зовнішнім державним боргом до 01 жовтня 2024 року. Також Уряду дозволено взяти державний борг у Автодору (700 млн $ + відсотки). Самостійно реструктуризацію Агентство відновлення (колишній Автодор) не зможе сам зробити», – додав він.

Сьогодні ж Верховна Рада ухвалила законопроєкт 11256-2 про підвищення акцизного податку на пальне.