Головне

ЄСПЛ відхилив скаргу Медведчука як «явно необґрунтовану»

ЄСПЛ відхилив скаргу Медведчука як «явно необґрунтовану»

Європейський суд із прав людини відхилив як «явно необґрунтовану» скаргу народного депутата України від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, проти якого в Україні розслідують низку кримінальних проваджень, зокрема, за статтею про державну зраду. Про це 15 вересня повідомила пресслужба ЄСПЛ.

За повідомленням, суд відхилив скаргу Медведчука, подану в червні 2021 року, в якій він заявляв про політичну мотивацію його кримінального переслідування, грубе порушення права на справедливий суд, відсутність «обґрунтованої підозри» у зв’язку з його домашнім арештом.

ЄСПЛ перш за все зазначив, що кримінальне провадження проти заявника все ще перебуває на дуже попередній стадії, тому його скарга на порушення права на справедливий судовий розгляд є передчасною.

Крім того, суд зазначив, що з приводу обрання домашнього арешту, на що скаржився Медведчук, українські суди давали роз’яснення, які «не видаються довільними чи необґрунтованими».

«Зокрема, посилання на різні докази в матеріалах, наданих суду, демонструють, що підозра в тому, що заявник міг вчинити державну зраду (шляхом передачі військової таємниці іншій державі), ґрунтувалася на достатніх об’єктивних елементах для розгляду як «обґрунтована» у значенні, передбаченому статтею 5 Конвенції (Європейської конвенції з прав людини – ред.)», – йдеться в рішенні.

Суд вважає, що домашній арешт Медведчука базувався на «обґрунтованій підозрі» і був виправданий ризиком заподіяння шкоди здійсненню правосуддя, відповідно до статті 5 Конвенції.

«У Суду немає підстав вважати, що суди ухвалювали рішення без відсутності на те правових підстав, або сумніватися в їхній неупередженості», – йдеться в рішенні.

«Незважаючи на те, що високопоставлені урядовці України публічно заявляли, що заявник і деякі його політичні союзники допомагали російській владі в її агресії проти України, і Рада національної безпеки і оборони України запровадила проти них економічні санкції у зв’язку з цим, які не є предметом цієї заяви, немає жодних доказів того, що домашній арешт заявника супроводжувався свавіллям або був частиною стратегії влади перешкоджати його політичній діяльності або «усунути його з суспільного життя», – додали в суді.

Медведчук чи його соратники рішення суду поки не коментували.

У червні 2021 року Медведчук скаржився до ЄСПЛ, заявляючи про «політичну мотивацію його кримінального переслідування, грубе порушення права на справедливий суд».

У серпні того ж року народний депутат із фракції «Опозиційна платформа – За життя» подав ще один позов до Європейського суду з прав людини проти України, в якому заявив «про грубе порушення права на захист, права на справедливий суд і особисту свободу».

Голова політради партії «Опозиційна платформа – За життя», діяльність якої заборонена судом, Віктор Медведчук – український політик, що має тісні особисті зв’язки з президентом Росії Володимиром Путіним.

12 квітня цього року президент України Володимир Зеленський повідомив про затримання колишнього співголови партії «Опозиційна платформа – За життя», народного депутата Віктора Медведчука, який після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну втік з-під домашнього арешту.

Згодом Зеленський запропонував обміняти кума російського президента на українців, які потрапили у російський полон.

16 квітня суд обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без визначення застави. Відтоді його кілька разів продовжували. Пізніше Служба безпеки України оприлюднила відеозвернення, в якому Медведчук просив обміняти його на українських захисників та жителів оточеного російськими військами Маріуполя.

Новини