Події

затримали співробітника СБУ, його підозрюють у роботі на спецслужби РФ

затримали співробітника СБУ, його підозрюють у роботі на спецслужби РФ

Державне бюро розслідувань та Служба безпеки України провели спільну затримали співробітника СБУ, який підозрюється у роботі на спецслужби РФ – повідомляє пресслужба ДБР.

За даними бюро, до березня 2022 року очолював одне з регіональних управлінь Служби.

«Співробітник СБУ передавав російським спецслужбам розвідувальну інформацію проти України. Зокрема, було задокументовано передачу ним інформації, що становить державну таємницю. Також задокументована безпосередня участь фігуранта у діяльності злочинної організації, яка займалась розвідувальною та підривною діяльністю проти України», – повідомляють у ДБР.

Затриманому готують повідомлення про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 114 (пособництво у передачі або збиранні з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю)

Натомість в СБУ кажуть, що «під час розслідування кримінального провадження виявлено дані, які можуть свідчити про співпрацю затриманого з представниками спецслужб РФ, інформація потребує перевірки у процесуальний спосіб».

У відомстві додають, що протидія спецслужбам РФ та їх спробам розширити агентурну мережу в українських органах держвлади є одним із головних напрямків діяльності СБУ, а фігурантами таких справ є і співробітники СБУ – це свідчить про тенденцію до самоочищення спецслужби.

Ні в СБУ, ні в ДБР не уточнюють, кого саме затримали. За даними проекту Радіо Свобода Крим.Реалії, затримали колишнього начальника управління СБУ в АР Крим Олега Кулинича.

Новини