Політика

Зеленський візьме участь у саміті лідерів ЄС в Брюсселі

Зеленський візьме участь у саміті лідерів ЄС в Брюсселі

Президент України Володимир Зеленський має намір відвідати саміт ЄС у Брюсселі 9 лютого як почесний гість. Як очікується, там він буде наполягати, щоб союзники якомога швидше надали Україні винищувачі й іншу зброю для протидії російському вторгненню.

8 лютого український президент розпочав неоголошену раніше поїздку Європою з візитів до Великої Британії й Франції, що стало його другою поїздкою за кордон після початку повномасштабного вторгнення Росії майже рік тому. Перша його поїздка була до США. 21 грудня президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні та виступив у Конгресі з промовою, під час якої, серед іншого, подякував Сполученим Штатам за підтримку України.

Участь Зеленського в саміті ЄС у Брюсселі стане «сигналом європейської солідарності», заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, який зустрівся із Зеленським 8 лютого у Франції.

Як повідомило агентство AFP, Зеленський вилетить до Брюсселя разом із президентом Франції Емманюелем Макроном.

Під час учорашньої зустрічі в Парижі Зеленський закликав Макрона і Шольца «якомога швидше» надати Україні винищувачі, щоб відбити наступ Росії.

Лідери Франції й Німеччини пообіцяли продовжувати підтримку України, в тому числі військову, «стільки, скільки буде потрібно» до перемоги.

Макрон вручив Зеленському Великий хрест ордена Почесного легіону – найвищу нагороду, яку президент Франції може надати іншому голові держави.

Під час візиту до Великої Британії президент Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром країни, з британським королем і виступив у британському парламенті. Там він заявив, серед іншого, що Україні потрібні літаки.

Незабаром західні медіа повідомили, що голова британського уряду доручив міністру оборони країни оцінити можливість надання Україні винищувачів. Росія вже пообіцяла «відповідь», якщо Велика Британія надасть Україні літаки.

Візити Зеленського відбуваються на тлі повідомлень про новий можливий наступ російських військ в Україні.

Новини