Події

Багдад готовий стати посередником, Київ налаштований скептично

Багдад готовий стати посередником, Київ налаштований скептично

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба поставив під сумнів зусилля щодо досягнення миру у війні його країни з Росією, заявивши, що Москва «хоче війни». Про це він заявив під час візиту до Іраку.

Візит Кулеби до Багдада стався після того, як у лютому столицю Іраку відвідав міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Як повідомила 17 квітня агенція AFP, на спільній прес-конференції міністр закордонних справ Іраку Фуад Хусейн заявив, що Багдад готовий «допомогти двом сторонам спочатку досягти припинення вогню, а потім почати переговори».

Однак Кулеба висловив сумнів, сказавши, що «Росія «прагне війни. І це найбільша перешкода… на шляху до миру».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 17 квітня відвідав Ірак. Він зустрівся з премʼєр-міністром Іраку Мухаммадом Ас-Судані, провів переговори із віцепремʼєр-міністром, міністром закордонних справ Фуадом Хусейном.

Це був перший візит глави МЗС України до Іраку з 2012 року.

Водночас російський міністр закордонних справ Сергій Лавров під час візиту до Бразилії 17 квітня стверджував, що його країна «зацікавлена» у тому, щоб війна в Україні (яку він називає «конфліктом» – ред.) завершилася «якнайшвидше».

Україна неодноразово заявляла, що мир буде досягнутий лише тоді, коли Росія залишить усі окуповані території включно з Кримом.

Росія, яка у 2014 році окупувала український півострів Крим і з 2014 року підтримує бойові дії на Донбасі, а у лютому минулого року розпочала повномасштабне вторгнення до України, заявляє нібито про готовність до переговорів, але вони не мають стосуватися окупованих Москвою українських територій.

Новини