Події

Британська розвідка твердить, що в РФ рекордно зросло число чоловіків із інвалідністю. ЗМІ зʼясовували, чи це так

Британська розвідка твердить, що в РФ рекордно зросло число чоловіків із інвалідністю. ЗМІ зʼясовували, чи це так

Упродовж 2022 і 2023 років у Росії зафіксували рекордне зростання кількості чоловіків з інвалідністю віком від 31 до 59 років, повідомляє міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

У повідомленні вказано, що за офіційними російськими даними в 2022 році на території РФ було 1,67 мільйона чоловіків віком 31–59 років із інвалідністю. У 2023 році це число зросло на 507 тисяч або на 30%. За словами російських демографів, зростання числа чоловіків із інвалідністю, ймовірно, повʼязане з війною проти України.

«Це майже напевно так і є. Значна більшість з понад 355 000 жертв, що зазнали російські збройні сили в результаті війни в Україні, – це поранені військовослужбовці», – вказали у британському відомстві.

Дані, які наводить британська розвідка, схожі на повідомлення, яке раніше цього тижня оприлюднювало російське видання «Верстка». За цими даними, 2023 року в Росії було зафіксовано рекордну кількість чоловіків з інвалідністю віком 31–59 років. Однак пізніше Соціальний фонд заявив, що опублікував хибні дані. «Медіазона» звʼязалася зі співробітником фонду, і, як повідомили, помилку на сайті Росстату було виправлено.

Як зʼясувало видання, «рекордні» показники належали до нових вікових категорій: не 31–59 років як у попередніх випадках, а 31–63 роки. Через зміну пенсійного віку до тієї ж верхньої половини «працездатних» чоловіків потрапило значно більше людей з інвалідністю.

Новини