Головне

ДБР передало до суду справу проти Януковича та екскерівництва силовиків

ДБР передало до суду справу проти Януковича та екскерівництва силовиків

Державне бюро розслідувань завершило розслідування щодо розстрілу учасників Революції гідності в лютому 2014 року – про це відомство заявило 4 жовтня.

Воно стосується колишнього президента України Віктора Януковича та колишнього керівництва силових відомств.

«Працівники ДБР завершили розслідування масштабної справи щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18 – 20 лютого 2014 року. Обвинувальний акт направлено до суду», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, серед обвинувачених:

  • експрезидент Віктор Янукович
  • колишній міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко і його заступник
  • ексголова СБУ (на той момент – Олександр Якименко)
  • тодішній перший заступник голови СБУ, керівник Антитерористичного центру (Володимир Тоцький)
  • ексміністр оборони України (Павло Лебедєв)
  • начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України (Станіслав Шуляк)
  • виконувач обов’язків начальника ГУМВС України в Києві (Валерій Коряк)
  • заступник начальника ГУМВС України – начальник міліції громадської безпеки
  • командир ПМОП «Беркут» при ГУМВС України в Києві

Правоохоронці офіційно не називають імена підозрюваних.

За даними слідства, з 18 по 20 лютого фігуранти віддавали накази та ухвалювали рішення щодо застосування правоохоронцями «без відповідних на те підстав і з порушенням норм чинного законодавства» зброї, військової техніки та спеціальних засобів для рохгону демонстрантів у центрі Києва.

«Також посадовці організували штурм Майдану під виглядом «антитерористичної операції», а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингувальників. Це робилося з перевищенням влади, службових повноважень, без жодних законних підстав», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Події, які сформували і зміцнюють Незалежність України

Їх звинувачують у незаконному перешкоджанні проведенню мітингів, перевищенні службових повноважень, умисних вбивствах та закінчених замахах на вбивства, заподіянні умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організації терористичного акту.

«Такі дії колишнього президента та екскерівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва, в тому числі до смерті 67 цивільних осіб. Всього постраждали 887 осіб та 132 правоохоронці. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень», – заявляє ДБР.

Колишні посадовці зараз за межами України, відтак досудове розслідування відбувалося за спеціальною процедурою. Слідчий суддя заочно обрав для фігурантів запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Читайте також: У Запоріжжі попрощалися з загиблим під Бахмутом відомим активістом, учасником Революції Гідності

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення тодішньої влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести набули більших масштабів після розгону 30 листопада і тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати учасників протестів.

За даними прокуратури, всього під час Революції Гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 107 її учасників загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною Сотнею.

За даними Міністерства внутрішніх справ, від 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Новини