Економіка

«Газпром» вимагає від Siemens «відремонтувати обладнання» для запуску «Північного потоку»

«Газпром» вимагає від Siemens «відремонтувати обладнання» для запуску «Північного потоку»

Російська компанія «Газпром» не відновить постачання газу «Північним потоком», доки німецька сторона не відремонтує нібито несправне обладнання – про це заявив заступник генерального директора Віталій Маркелов у Владивостоку 6 вересня.

«Вони мусять спершу відремонтувати обладнання», – сказав він.

Натомість партнер компанії, німецька Siemens Energy, заявляє, що не отримувала завдань щодо ремонту, а несправність, про яку заявляє «Газпром», легко виправляється і зазвичай не призводить до затримок із постачанням.

Читайте також: Німеччина консультувалася з Україною щодо передачі турбін Siemens – канадський депутат

Країни Заходу раніше також обговорювали встановлення обмеження цін на російські енергоносії. Москва заявила, що припинить продаж таких продуктів будь-якій країні, яка запровадить обмеження.

Міністр енергетики Росії Микола Шульгінов 6 вересня заявив, що його країна відповість на такі обмеження цін, просто відправляючи більше енергоносіїв до Азії.

«Північний потік-1» є найбільшим газопроводом з Росії в Європу з річною потужністю 55 мільярдів кубометрів. Він пролягає від Виборга, біля кордону Росії з Фінляндією, до Лубміна на північному сході Німеччини.

2 вересня «Газпром» заявив, що технічне обслуговування єдиної робочої турбіни російського газопроводу «Північний потік» виявило несправності, тож газопровід не працюватиме без їх усунення. Російська компанія не уточнила, скільки триватимуть ремонтні роботи.

Читайте також: Шольц: Німеччина переживає «дуже складні часи», але зможе «пережити зиму»

Фінансові та торгові санкції Заходу та контрзаходи Москви призвели до різких скорочень або відключень постачання для багатьох європейських країн, які зазвичай залежать від російського газу.

Західні лідери звинуватили Москву у використанні енергетичних ресурсів як зброї, але стикаються з величезними проблемами, намагаючи переключитися на альтернативні джерела енергії.

Москва неодноразово заперечувала, що використовує енергоносії як зброю.

Новини