Політика

Генсек ООН прибув на прикордонний пункт між Єгиптом та Сектором Гази

Генсек ООН прибув на прикордонний пункт між Єгиптом та Сектором Гази

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш прибув на прикордонний Рафах між Єгиптом та Сектором Гази та наполіг, що вантажівки з гуманітарною допомогою повинні якнайшвидше проїхати з Єгипту до Гази, щоб пом’якшити гуманітарну кризу.

Агенція Reuters звертає увагу, що у Газі не вистачає палива, продовольства, води та медикаментів, але контрольований Єгиптом кордон залишається закритим, а різні сторони сперечаються щодо умов надходження допомоги. Ґутерріш відтак прибув до Єгипту, намагаючись прискорити проїзд вантажівок.

«Це не просто вантажівки, це рятівне коло, різниця між життям і смертю для багатьох людей у Газі», – сказав він, виступаючи на єгипетському боці кордону.

Генсек ООН також закликав налагодити швидку перевірку поставок гуманітарної допомоги.

«Зараз ми активно взаємодіємо з усіма сторонами, активно співпрацюємо з Єгиптом, Ізраїлем, США, щоб переконатися, що ми можемо прояснити ці умови… щоб якнайшвидше запустити ці вантажівки, туди, де вони потрібні», – сказав він.

За його словами, нині у Женеві гуманітарний офіс ООН веде переговори з усіма сторонами конфлікту, щоб незабаром розпочати операцію з надання допомоги в Газі.

Раніше США заявили, що деталі угоди про відправку допомоги через пункт пропуску Рафах все ще узгоджуються. Повідомлялося про домовленість пропустити 20 вантажівок.

Новини