Головне

Камерон закликає країни НАТО збільшити витрати на оборону до 2,5% від ВВП

Камерон закликає країни НАТО збільшити витрати на оборону до 2,5% від ВВП

Стриманість Заходу лише стимулює агресорів до ескалації – таку думку висловив міністр закордонних справ Девід Камерон у виступі в Національному центрі кібербезпеки Великої Британії 9 травня. Це його перша розлога промова за межами парламенту з моменту вступу на посаду в листопаді 2023 року.

На думку дипломата, країни Заходу не засвоїли уроків, які несе агресія Росії проти України, а саме – що вагання та обережність надихає авторитарні режими й правителів до подальшої агресії.

«Нам потрібно прийняти жорсткішу позицію для більш жорсткого світу. Якщо незаконне вторгнення Путіна чогось нас навчить, це має бути те, що робити надто мало і надто пізно лише стимулює агресора. На цій роботі я бачу занадто багато прикладів, коли цей урок не було засвоєно», – заявив Камерон.

Читайте також: «Мати агресивного сусіда коштує дорого. Ми не можемо втекти від цієї ціни» – Єнс Столтенберґ

Він закликав країни-члени Північноатлантичного альянсу виконати свої зобов’язання щодо збільшення видатків на оборони до 2 відсотків від ВВП, але також збільшити цей поріг:

«До прийдешнього саміту НАТО всі союзники мають виконати свою обіцянку, дану у Вельсі 2014 року, підняти (видатки на оборону) – до 2%. І ми також маємо швидко встановити 2,5% як новий орієнтир для всіх союзників по НАТО».

Міністр висловив думку, що Росія, Китай, Іран та Північна Корея об’єдналися з метою підірвати усталений світовий лад.

«Якщо ми будемо вагатися, наші супротивники напишуть наше майбутнє за нас. Тому нам потрібно проявити мужність», заявив він.

У квітні прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак пообіцяв, що його країна збільшить свої витрати на оборону до 2,5% ВВП до 2030 року.

Новини