Політика

Комісарка Ради Європи заявила про численні порушення прав людини в Криму

Комісарка Ради Європи заявила про численні порушення прав людини в Криму

Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович заявила про численні порушення прав кримських татар в окупованому Росією Криму. Про це йдеться на сайті Ради 18 квітня.

«Кримські татари в Криму і особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлюють незгоду з інших питань, наражаються на численні серйозні порушення прав людини, переслідування, дискримінацію та стигматизацію з боку російської окупаційної влади», – заявила вона.

Комісарка закликала припинити утиски кримських татар, довільні арешти, переслідування та обшуки правозахисників, активістів та журналістів.

Міятович також закликає до гуманного поводження з кримчанами, які перебувають у місцях позбавлення волі на території РФ.

Читайте також: Чим є Україна для кримських татар і чим вони можуть бути для неї

«Міжнародні механізми моніторингу прав людини та гуманітарні організації повинні мати безпечний та безперешкодний доступ до всіх затриманих, включаючи кримських татар», – зазначила вона.

Кримські татари, за словами Міятович, повинні мати право на зібрання та висловлення поглядів, сповідування релігії, освіту кримськотатарською мовою та збереження культурної спадщини.

Вона також закликала покласти край примусовому призову та військовій мобілізації кримських татар у Криму.

За даними активістів, за перший квартал поточного року в анексованому Росією Криму силовики провели 49 затримань кримських татар.

У грудні 2022 року оновлена резолюція Генеральної асамблеї ООН щодо ситуації з правами людини в анексованих Росією Криму та Севастополі засудила «нову безпрецедентну хвилю довільних затримань у Криму, насильницьких переміщень у Крим та з Криму», а також насильницькі зникнення, фільтрації, у тому числі щодо переміщених осіб».

Читайте також: «На голову одягли мішок і повезли» – деталі затримання кримської татарки, яку утримують у РФ

У жовтні минулого року голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик заявила, що у Криму повернулася масова практика насильницьких зникнень громадян.

За даними Кримськотатарського Ресурсного Центру (КРЦ), всього за період анексії Криму зниклою безвісти без жодної інформації наразі вважається 21 особа, 15 з них – представники кримськотатарського народу.

Новини