Головне

Макрон оголосив про початок підготовки пілотів на літаках Mirage 2000

Макрон оголосив про початок підготовки пілотів на літаках Mirage 2000

Президент Франції Емманюель Макрон оголосив про початок підготовки пілотів і механіків для використання літаків Mirage 2000, які Париж обіцяє надати Києву.

«Ми оголошуємо про постачання першої серії літаків Mirage 2000 і про початок підготовки пілотів-штурмовиків і механіків для обслуговування цього літака. Ми вирішили, що Франція укомплектує повністю, навчить персонал повної бригади в межах зусиль з регенерації українських сил», – заявив президент Франції під час спільної з президентом України Володимиром Зеленським пресконференції в Парижі.

Макрон відмовився називати точну кількість літаків.

«Ми домовилися про потреби, тепер пріоритет у тому, щоб почати формування пілотів і механіків. Це те, що буде запущено буквально в наступні дні в Франції, тому що йдеться про технічні навчання, які будуть на наших теренах. Після цього ми матимемо потребу уточнити можливості Франції, що вона може передати. Ці дискусії почалися вже кілька місяців тому з кількома нашими партнерами», – додав він.

Напередодні Емманюель Макрон заявив, що Франція передасть Україні винищувачі Mirage 2000 і проведе відповідні навчання для українських пілотів. За його словами, пропонується навчити 4500 українських військових.

У березні минулого року французька газета Figaro повідомила, що у Франція вже півтора місяця навчає українських пілотів на винищувачах Mirage 2000. Однак у Повітряних силах ЗСУ тоді повідомили, що інформація про навчання українських пілотів у Франції на винищувачах Mirage 2000 не відповідає дійсності.

Mirage 2000 – багатоцільовий одномоторний реактивний винищувач четвертого покоління.

Українські пілоти на даний час проходять навчання на американських винищувачах F-16.

За даними видання The New York Times, Україна може отримати до липня лише шість із приблизно 45 винищувачів F-16, обіцяних західними країнами. Очікується, що до літа цього року будуть готові 12 льотчиків – це менше, ніж повна ескадрилья.

Влада України неодноразово заявляла, що поява західних винищувачів в Україні може змінити ситуацію на полі бою, адже Росія має «повну перевагу в небі» на окупованих територіях.

Новини