Політика

«НОК вважається другим МЗС» –  Беленюк про ризики нового складу комітету

«НОК вважається другим МЗС» –  Беленюк про ризики нового складу комітету

Національний олімпійський комітет відповідає за репрезентацію Україну на міжнародній спортивній арені, відтак у його складі не повинно бути людей, пов’язаних із проросійськими партіями – про це сказав народний депутат і спортсмен Жан Беленюк у ефірі Радіо Свобода.

Таким чином він прокоментував своє рішення вийти з НОК через його склад. Беленюк зазначив, що це було його остаточне рішення і ніхто не намагався переконати його передумати.

«Це дуже добре, що зараз суспільна реакція така, яку ми всі бачимо, що люди усвідомлюють ризики, з якими може зіштовхнутися країна, тому що НОК вважається другим МЗС, це структура, яка інвестує в наші інтереси, інтереси України на міжнародній арені в частині саме спорту й олімпізму. Звісно, що ці поняття повинні ретранслювати саме люди, які (не пов’язані – ред.) з подібними історіями, проросійськими партіями і відстоюванням проросійських наративів», – сказав парламентар.

Позаяк склад НОК переважно залишився незмінним, Беленюк висловив думку, що всі інші його члени, які «мають проукраїнську позицію» також мали б вийти з нього на знак протесту.

Читайте також: Гутцайт запропонував Шевченку обговорити його членство в НОК

Крім того, він повідомив, що з ним вже зв’язувалися інші народні депутати із пропозиціями створити тимчасову слідчу комісію щодо цієї ситуації.

«Вони теж, м’яко кажучи, не в захваті від того, що відбувається, тим паче на дев’ятому місяці війни проти Росії. Тобто зараз суспільний ажіотаж біля цього питання достатньо великий, і звісно, що проукраїнські спортсмени, які знають і розуміють, із ким зараз воює наша держава, повинні теж займати свою позицію щодо того, що відбувається», – додав Беленюк.

Жан Беленюк заявив увечері 21 листопада, що виходить зі складу Національного олімпійського комітету через його склад.

У коментарі спортсмен оприлюднив посилання на допис футболіста Романа Зозулі, який розкритикував склад НОК. Зокрема, він вказав на те, що деякі члени раніше були членами «Партії регіонів» та «Опозиційної платформи – За життя».

Першим про вихід із НОК на знак протесту проти його складу заявив футболіст Андрій Шевченко. Після цього стало відомо, що політики Григорій Суркіс та Нестор Шуфрич виходять зі складу НОК.

Новини