Політика

Норвегія збільшить цьогорічну підтримку України на понад 630 мільйонів доларів – прем’єр

Норвегія збільшить цьогорічну підтримку України на понад 630 мільйонів доларів – прем’єр

Норвегія збільшить допомогу Україні цього року на сім мільярдів норвезьких крон (близько 633 мільйонів доларів) до загальної суми 22 мільярди крон, заявив 30 квітня прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре.

За його словами, збільшення допомоги є «питанням життя чи смерті для народу України». «Це також питання безпеки і стабільності в Європі, а отже, і для Норвегії», – сказав Стьоре після зустрічі з лідерами опозиції.

Президент України Володимир Зеленський висловив вдячність Норвегії за підтримку.

«Дуже важливо, що більша частина цих коштів буде спрямована на посилення протиповітряної оборони України, що є нашим найвищим пріоритетом для захисту життя людей. Цінуємо незмінну підтримку з боку Норвегії, розуміння наших нагальних потреб і готовність бути поряд із нами у вирішальний час», – написав Зеленський у соцмережі X, колишньому твітері.

Минулого місяця уряд Норвегії вирішив виділити до 1,6 мільярда норвезьких крон (153 мільйони доларів) на ініціативу Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України у третіх країн.

На початку 2024 року уряд Норвегії дозволив прямі продажі зброї й оборонної продукції своєї оборонної промисловості Україні.

Новини