Політика

Очільник МЗС Чехії пояснив свою заяву про «відпустку в Криму»

Очільник МЗС Чехії пояснив свою заяву про «відпустку в Криму»

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський пояснив, що під «відпусткою у Криму» має на увазі повне звільнення півострова від російської окупації. Про це очільник зовнішньополітичного відомства заявив 24 жовтня на другому парламентському саміті «Кримської платформи».

«Рівно чотири місяці тому я сказав, що моя відпустка у Криму наближається. Хтось подумав, що це провокація. Інші поставились до мого плану як до цікавості або навіть як до нонсенсу. Проте для мене це – ключ до завершення російських імперіалістичних амбіцій у Європі. Коли Москва буде змушена припинити окупацію Криму, вона не зможе блокувати експорт українського зерна до країн Глобального Півдня через Чорне море. Якщо Росія припинить контролювати Крим, не буде і так званого «русского мира», що є насправді новою назвою російського імперіалізму, якому вже кілька століть. Тому я з нетерпінням чекаю, коли зможу відвідати Крим не лише щоб побачити красиві гори, Бахчисарайський палац, я хочу відвідати Крим як частину демократичної України, коли кримські татари нарівні з іншими зможуть мати усі права і вільно обирати своїх представників», – сказав Ліпавський.

Коли підпорядковані ватажкові угруповання «ПВК Вагнера» Євгену Пригожину збройні підрозділи «пішли на Москву», Ліпавський написав у твітері, що «його відпустка в Криму наближається».

У Празі 24 жовтня відбувається другий парламентський саміт «Кримської платформи», на який завітали до 70 парламентських делегацій.

Так звана «Приватна військова компанія Вагнера» здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити угруповання. Зрештою засновник угруповання Євген Пригожин заявив про відмову від руху на Москву та заявив, що його підлеглі «йдуть у зворотному напрямку до польових таборів».

Після цього російська влада оголосила, що «ПВК Вагнера» поїде до Білорусі. За повідомленнями ЗМІ, для «вагнерівців» там розгорнули наметовий табір. Білоруська влада заявляла, що вони навчатимуть військових Білорусі.

Увечері 23 серпня стало відомо, що у Бологовському районі Тверської області РФ розбився літак, що був у власності Євгена Пригожина. Повідомлялося, що голова угруповання був у списку пасажирів. Згодом смерть сімох пасажирів і трьох членів екіпажу літака офіційно підтвердили. Після цього табір найманців у Білорусі почали згортати.

Новини