Політика

Очільниця Європейського центробанку виступила на захист заморожених російських активів

Очільниця Європейського центробанку виступила на захист заморожених російських активів

Голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лаґард заявила, що підготовлені США пропозиції щодо використання заморожених російських активів для фінансування військової допомоги Україні можуть порушувати міжнародне право.

«Перехід від заморожування активів до їхньої конфіскації та подальшого використання – це те, до чого потрібно підходити дуже обережно», – цитує голову ЄЦБ The Financial Times. За словами Лаґард, такі дії можуть змінити міжнародний порядок, «який ви (країни Заходу – ред.) хочете захистити; який би ви хотіли, щоб Росія поважала».

Вона також додала, що бачила чотири різні схеми, які б дозволили обійти юридичні перешкоди на шляху до використання заморожених активів РФ, проте всі вони, на її думку, можуть бути витлумачені як порушення міжнародного правового порядку.

Голова ЄЦБ наголосила, що «немає жодних сумнівів», що Росія має заплатити за відновлення України. Однак прискорення цього процесу, обумовлене відсутністю коштів для фінансування України, «порушує цілу низку питань» щодо поваги до міжнародного права, а також фінансової стабільності та спільної відповідальності, вважає Лаґард.

Зокрема, вона вказала на «величезну асиметрію» у розміщенні активів: у Євросоюзі заморожено понад 200 мільярдів євро, в американській юрисдикції — лише шість мільярдів доларів.

FT зазначає, що коментарі Лаґард свідчать про розкол між союзниками України щодо запропонованого США плану із залучення десятків мільярдів євро для Києва під заставу майбутніх доходів від інвестування заморожених активів РФ. Країни ЄС воліли б передавати Україні безпосередньо прибутки від цих активів, пояснює видання.

Після початку повномасштабної війни в Україні країни Заходу заморозили активи Центробанку РФ, які перебувають у їхніх юрисдикціях. Влада ЄС обговорює можливість використання цих коштів щонайменше з осені 2022 року. У березні 2024 року голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що представить Раді ЄС ініціативу щодо використання доходів від заморожених російських активів. Він запропонував направити 90% доходів від активів до Європейського фонду миру, з якого наразі виділяються гроші на військову допомогу Україні. Натомість США розглядають інші варіанти використання заморожених активів, включно з конфіскацією.

Ці ініціативи неодноразово коментував речник російського президента Дмитро Пєсков. Він заявляв, що передача доходів від заморожених активів РФ на підтримку України призведе до «катастрофічних наслідків» для європейських банків та економіки ЄС.

Новини