Головне

Рада змінила дати святкування Різдва, Дня захисників та Дня державності

Рада змінила дати святкування Різдва, Дня захисників та Дня державності

Верховна Рада змінила дати святкування Дня української державності, Дня захисників і захисниць, а також Різдва Христового, повідомив у телеграмі член фракції «Голос» Ярослав Железняк.

«За» схвалення президентського законопроєкту №9431 проголосував 241 народний депутат.

Згідно з документом, День української державності перенесено з 28 липня на 15 липня, а День захисників і захисниць України – на 1 жовтня (згідно з чинними нормами законодавства, зараз це 14 жовтня), а Різдво відзначатимуть 25 грудня.

Депутат від фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко додав, що нововведення почнуть діяти з 1 вересня.

Президент України Володимир Зеленський у червні вніс до Верховної Ради відповідний законопроєкт.

24 травня Архієрейський собор Православної церкви України (ПЦУ) схвалив перехід на новоюліанський календар з 1 вересня цього року. Відтак Різдво відзначатимуть вже 25 грудня, а не 7 січня. Водночас це не стосуватиметься Великодня і деяких інших свят, зокрема Трійці. У лютому стало відомо, що Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейде на григоріанський календар у святкуванні нерухомих свят з 1 вересня 2023 року.

Читайте також: «Для «русского мира», для Московського патріархату старий календар є маркером ідентичності» ‒ богослов

За даними опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» ще в листопаді 2022 року, кількість тих, хто підтримує перенесення ідею святкування Різдва на 25 грудня, за рік «значно» зросла: з 26% до 44%.

Новини