Політика

Росія не зацікавлена в продовженні зернової угоди – президент Украни

Росія не зацікавлена в продовженні зернової угоди – президент Украни

Росія не зацікавлена в продовженні зернової угоди, яка уможливлює експорт українського зерна з портів на Чорному морі. Як повідомляє Reuters, про це у Гельсінкі 3 травня заявив президент України Володимир Зеленський, який додав, що Київ зосереджений на пошуку партнерів для виконання угоди, а не на інтересах Росії.

Переговори щодо зернової угоди за посередництва ООН були заплановані на 3 травня, повідомляла раніше цього тижня агенція Reuters із посиланням на неназваного українського високопосадовця.

Зернова угода була погоджена 22 липня 2022 року двома домовленостями, укладеними з одного боку Україною, Туреччиною та ООН, з іншого – Росією, Туреччиною та ООН.

Угода забезпечує вивезення зерна з українських портів у Чорному морі, а також передбачає зняття обмежень на експорт російської сільгосппродукції.

У березні 2023 року український віце-премʼєр Олександр Кубраков заявив, що дію угоди продовжили ще на 120 днів. МЗС Росії наполягає, що її продовжено лише на 60 днів. 28 квітня ООН надіслала РФ, Україні та Туреччині пропозиції щодо продовження «зернової угоди».

Новини