Політика

СБУ повідомила олігарху Фуксу про підозру через заволодіння активами українських компаній

СБУ повідомила олігарху Фуксу про підозру через заволодіння активами українських компаній

Служба безпеки України підозрює підсанкційного олігарха Павла Фукса в ухиленні від сплати податків через «масштабні фінансові махінації» зі стратегічними підприємствами України – про це відомство повідомило 16 травня.

За даними слідства, з 2018 року олігарх незаконно заволодів активами українських компаній на понад 100 мільярдів гривень. Його холдинг знаходив енергетичні, машинобудівні та металургійні підприємства, які мали кредити в збанкрутілих банках, і викуповували їхні кредитні зобов’язання, що дозволяло втручатися в їхню господарську діяльність.

«Потім активи українських заводів та інфраструктурних об’єктів заморожували, блокували їхню діяльність чи доводили до банкрутства. Фукс та його спільники ретельно приховували джерела фінансування оборудок та реальних «замовників» через складні фінансові махінації. Для цього використовували понад 100 афілійованих комерційних структур», – йдеться в заяві.

У ході цих операцій фігуранти ухилялися від сплати податків – СБУ оцінює збитки від однієї з оборудок у майже 100 мільйонів гривень.

Читайте також: Фірташ та менеджери його компаній отримали підозри – БЕБ та СБУ

Про підозру, окрім Фукса, повідомили ще двом топменеджерам холдингу. Суд наклав арешт на корпоративні права та рахунки 101 компанії, які фігурують у справі, а також права вимоги за понад 1 600 викупленими кредитами, понад 240 об’єктів нерухомості і транспортних засобів ймовірних учасників схеми. Частину цих активів вже передали в управління АРМА.

Президент України Володимир Зеленський запровадив санкції проти Павла Фукса в червні 2021 року. Він тоді заперечив свою причетність до компанії, яка була вказана в рішенні Ради національної безпеки і оборони, і обіцяв оскаржувати рішення в суді. Повідомлення про підозру Фукс наразі публічно не коментував.

У квітні 2022 року проєкт Радіо Свобода «Схеми» повідомив, що уродженець Харкова, російсько-український бізнесмен Павло Фукс має спільні бізнес-інтереси у сфері нерухомості з родиною Андрія Портнова у Москві.