Події

суд заочно засудив ватажка угруповання «ДНР» Пушиліна до 15 років увʼязнення

суд заочно засудив ватажка угруповання «ДНР» Пушиліна до 15 років увʼязнення

Суд ухвалив вирок призначеному Кремлем ватажку угруповання «ДНР» Денису Пушиліну – він отримав заочно 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна, повідомляє у телеграмі Офіс генпрокурора.

Пушиліну інкримінували посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційну діяльність (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

«Прокурори у суді довели, що у вересні 2022 року очільник псевдореспубліки скликав та провів позачергове засідання фейкової ради «ДНР». На зборах нелегітимний депутатський корпус ухвалив так званий закон «про референдум днр з питання входження до складу РФ. Зрештою на тимчасово окупованих територіях під контролем озброєних військових РФ проведено незаконне «народне волевиявлення», – йдеться у повідомленні.

В Офісі генпрокурора додають, що Пушилін також неодноразово наголошував у підконтрольних медіа на необхідності приєднання тимчасово окупованої території Донецької області до РФ – закликав до захоплення РФ території України.

30 вересня 2022 року Пушилін підписав із президентом держави-агресора «договір» про входження квазіреспубліки та нових окупованих територій Донецької області до складу РФ нібито на правах суб’єкта, додають в ОГП.

У серпні справу Пушиліна передали до суду.

У 2022 році, після повномасштабного вторгнення, Росія оголосила про анексію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Ця анексія також не визнана майже всіма країнами світу. При цьому жодна з цих областей, на відміну від окупованого Криму, повністю не є під контролем російської армії.

Пушилін очолив «ДНР» після загибелі свого попередника Олександра Захарченка в 2018 році. Він є фігурантом міжнародних санкцій.

Новини