Політика

Ткаченко розповів, що це він звертався що EBU щодо виступу Зеленського на «Євробаченні»

Ткаченко розповів, що це він звертався що EBU щодо виступу Зеленського на «Євробаченні»

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко звертався до Європейської мовної спілки щодо звернення президента Володимира Зеленського на «Євробаченні». Про це Ткаченко розповів в ефірі 16 травня.

«Думаю, був якийсь конфуз, тому що не президентський Офіс, а я звертався до EBU за тиждень до проведення конкурсу з цією пропозицією. Вони чомусь надіслали мені офіційного листа, що це неможливо з політичних причин, але напередодні «Євробачення» з’явилися статті в пресі», – сказав він.

Ткаченко вказав на те, що інтерв’ю Зеленського британському суспільному мовнику BBC ретранслювали понад 50 європейських публічних мовників.

Читайте також: Гурт Tvorchi вийшов на сцену «Євробачення-2023» із плакатом з написом «Тернопіль» після обстрілу міста

«Попри те, що нас підтримували колеги у Британії, вони (EBU – ред.) вирішили, що це політичний момент. В інтерв’ю англійським медіа я казав, що тут політики жодної немає, вперше в історії конкурс проводиться не країною-переможцем, а іншою країною, і вітання від президента цієї країни під час війни було б абсолютно доречним», – вважає міністр.

Водночас, за його словами, напередодні «Євробачення» представники EBU пояснили відмовою «людською помилкою»:

«Що це означає, ніхто не знає, але очевидно, що висновки вони мають зробити з цієї історії».

Читайте також: «Це – голос усіх нас»: співачка Alyosha про виступ на «Євробаченні», присвячений біженцям з України

67-й музичний конкурс «Євробачення» тривав у Ліверпулі з 9 по 13 травня. 2023 року він мав відбуватися в Україні, оскільки переможцем минулого змагання став український гурт Kalush Orchestra. Але через продовження бойових дій у країні Європейський мовний союз передав право проведення конкурсу Великій Британії, чий представник у 2022 році посів на конкурсі друге місце.

Видання The Times повідомило 12 травня, що Європейський мовний союз, який є організатором «Євробачення», відмовив президентові України Володимиру Зеленському в можливості звернутися до глядачів у фіналі музичного конкурсу. Водночас речник Зеленського заявив, що Офіс президента України не звертався до організаторів щодо такого виступу.

Новини