Події

У ЗСУ пояснили, чому російські військові групами здаються у полон

У ЗСУ пояснили, чому російські військові групами здаються у полон

Російські окупанти «все частіше» відмовляються брати участь у штурмових діях на фронті, розповів в ефірі телемарафону речник Об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олександр Штупун.

«Є інформація про все більшу кількість відмов окупантів брати участь у штурмових діях. Зокрема, це фіксується в підрозділах 1-го армійського корпусу ЗС РФ. Слід відзначити, що в полон почали здаватися цілі групи російських військовослужбовців», – каже Штупун.

За його словами, за останні три доби одну групу з шести російських військових ЗСУ взяли у полон у «недовготривалому бою». А ще одна «майже така ж по кількості здалася в взагалі без бою», зазначив Штупун.

«Як кажуть, вийшли на голос буквально після кількох пострілів у повітря», – додав речник.

Штупун зауважив, що «одна з причин, чому росіяни здаються у полон – нелюдське ставлення до них з боку командування».

«Тому що за відмову йти у безглузді штурми чи за якісь інші провини офіцери їх роздягають до гола, це взимку, саджають у такому вигляді у «холодні ями», б’ють і погрожують розстрілом», – розповів речник.

Влада Росії ці заяви Збройних сил України не коментувала.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив на початку грудня, що Росія заблокувала обмін військовополоненими.

За даними української влади, станом на 17 листопада 2023 року відомо, що у російському полоні перебувають 4 337 українців. З них – 3 574 військових і 763 цивільних. Це ті люди, перебування яких у російському полоні вдалося встановити. Востаннє обмін військовополоненими відбувся у серпні 2023 року. Тоді Україна повернула 22 військових.

Новини