Політика

Україна передала МКЧХ список з іменами 19 тисяч викрадених Росією українських дітей – Мезенцева

Україна передала МКЧХ список з іменами 19 тисяч викрадених Росією українських дітей – Мезенцева

Міжнародний комітет Червоного Хреста отримав файл з іменами більш як 19 тисяч викрадених Росією українських дітей з окупованих територій від робочої групи при президентові України, повідомила в ефірі «Свобода.Ранок» (проєкт Радіо Свобода) голова постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ, народна депутатка партії «Слуга народу» Марія Мезенцева.

За її словами, представники МКЧХ можуть відвідати їх у російських таборах, прийомних родинах й інших місцях незаконного перебування, проте коли це буде – невідомо.

«Ми говоримо про нещодавнє оновлення файлу про українських дітей, нами отримано більше ніж 19 тисяч заявок, поданих українськими правозахисниками і органами влади, які працюють по цьому питанню. Міжнародний комітет Червоного Хреста має чи не прямі повноваження для того, щоб відвідати дітей. Ми дуже чекаємо на їхній візит до Росії та інших держав»,– каже Мезенцева.

Парламентська асамблея Ради Європи 27 квітня визнала геноцидом депортацію і насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

Як повідомила депутатка Верховної Ради Євгенія Кравчук, яка бере участь у роботі української делегації, ПАРЄ закликала Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин.

ПАРЄ привітала рішення Міжнародного кримінального суду від 17 березня 2023 року про видачу ордерів на арешт президента РФ Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової та закликала держави-учасниці Римського статуту вжити заходів для виконання своїх зобовʼязань щодо цього рішення.

Новини