Політика

Україна вперше проводитиме конкурс на суддів КСУ – Зеленський

Україна вперше проводитиме конкурс на суддів КСУ – Зеленський

Україну відвідала голова Венеціанської комісії Клер Базі Малорі, повідомив Офіс президента. За повідомленням, 5 травня вона зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським.

«Президент окремо висловив подяку за важливу допомогу Венеціанської комісії у впровадженні євроінтеграційних реформ у межах виконання нашою державою рекомендацій Європейської комісії, пов’язаних із наданням Україні статусу країни – кандидата в члени ЄС», – йдеться в повідомленні.

Зустріч, зокрема, стосувалася підготовки та втілення законодавства щодо процедур відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду.

«Україна вперше запроваджує конкурсну процедуру відбору суддів Конституційного Суду. Це історична реформа, про яку навіть не йшлося за жодного іншого президента. Ми цілком свідомі великої відповідальності, що лежить на нас, за проведення чесного й прозорого конкурсу», – заявив Зеленський.

Читайте також: КСУ перевірить конституційність «Харківських угод»

Розмова також стосувалася законів про деолігархізацію та про національні меншини. За словами президента, Україна готова співпрацювати з Венеціанською комісією для забезпечення «результативних реформ відповідно до європейських стандартів».

У вересні 2022 року Конституційний суд на спеціальному засіданні щодо обрання голови не зміг висунути кандидатів на цю посаду.

15 травня 2022 року в попереднього голови КСУ Олександра Тупицького завершився термін повноважень на посаді судді Конституційного суду. 27 травня його оголосили в міжнародний розшук.

28 червня у Верховній Раді заявили, що працюють над низкою законопроєктів, які дозволять урегулювати діяльність Конституційного суду так, щоб вона «підпорядковувалась зрозумілим, послідовним і передбачуваним правилам».

Новини