Економіка

В уряді розповіли, яку частку експорту зерна втрачає Україна через заборону трьох країн ЄС

В уряді розповіли, яку частку експорту зерна втрачає Україна через заборону трьох країн ЄС

Переговори щодо експорту зерна до кількох країн Європейського союзу, тривають, сказав заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький. Про це він заявив 18 квітня в ефірі національного телемарафону.

«Зараз на дипломатичному фронті відбуваються активні перемовини і, відповідно, досить напружена інтенсивна робота із залученням у тому числі представників цих країн, України та Європейської комісії, тому що все-таки ми маємо пам’ятати, що ці країни є членами ЄС, де є однозначні правила щодо торгівлі, в тому числі зовнішньої, і вони мають бути однакові для всіх членів ЄС», – сказав він.

Висоцький нагадав, що після початку повномасштабної російської агресії та блокування українських морських портів значну частку сільськогосподарської продукції спрямували на експорт через західні кордони, тобто через Польщу, Словаччину, Угорщину та Румунію. Але більшість товарів їхала з України транзитом, адже ці країни не є їх найбільшими споживачами.

Читайте також: Єврокомісія чекає від Польщі та Угорщини пояснень причин заборони імпорту українського зерна

«Тому в абсолютній більшості логістика цих країн була використана для транзиту сільгосппродукції в інші країни, як до ЄС, так і в треті країни через їхні порти. Абсолютна частка безпосередньо цих країн у споживанні української агропродукції не є значною, не становить сумарно більше 8-10%. В основному вони використовувалися для транзиту на інші ринки», – пояснив заступник міністра.

Він вказав на те, що війна в Україні спричинила зростання міжнародних цін на сільськогосподарську продукцію в цілому, але для тих країн, які традиційно теж її експортують, наслідки були в тому числі й позитивними.

Висоцький висловив припущення, що експорт з України допоміг стримати інфляцію в Євросоюзі від ще більшого зростання.

«Дискусія стримає, і сподіваємося, що на цифрах можна буде зафіксувати, що передусім нам вигідно співпрацювати, в тому числі в галузі АПК», – додав він.

Читайте також: Заборона зерна як тест на солідарність ЄС з Україною

Польща вирішила заборонити імпорт зерна та іншого продовольства із України, щоб захистити місцевий сільськогосподарський сектор після того, як потік пропозиції знизив ціни в регіоні. Заборона набула чинності ввечері 15 квітня. Також про подібне рішення оголосила Угорщина.

17 квітня про призупинення імпорту зерна з України оголосила Словаччина.

Міністерство аграрної політики та продовольства України 15 квітня заявило, що польська заборона суперечить існуючим двостороннім угодам щодо експорту, і закликало до переговорів для вирішення проблеми. Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський анонсував переговори зі своїми колегами з Польщі, Румунії та Словачини щодо експорту української агропродукції.

У Єврокомісії 16 квітня завили, що односторонні дії щодо торгівлі з боку держав-членів Європейського союзу є неприйнятними.

Новини