Головне

війська РФ готують «масштабну провокацію з імітації аварії» на ЗАЕС

війська РФ готують «масштабну провокацію з імітації аварії» на ЗАЕС

Російські військові у «найближчі години» готують «масштабну провокацію з імітації аварії» на захопленій ними Запорізькій атомній електростанції, заявило Головне управління розвідки Міноборони України ввечері 26 травня.

«Для цього буде проведено удар безпосередньо по території ЗАЕС. Після цього буде оголошено про аварійний витік радіоактивних речовин. В інциденті традиційно буде звинувачено Україну», – йдеться в повідомленні.

У ГУР також заявили, що для приховування своїх дій російські військові зірвали заплановану на сьогодні ротацію персоналу постійної моніторингової місії МАГАТЕ.

«Мета цієї акції – спровокувати міжнародну спільноту на проведення детального розслідування, під час якого буде зупинено всі бойові дії. Таким чином рашисти сподіваються отримати жадану паузу, яку використають для перегрупування окупаційного контингенту та зупинки українського контрнаступу», – йдеться в повідомленні.

Пізніше російське державне агентство новин ТАСС процитувало представника окупаційної адміністрації захопленої частини Запорізької області Володимира Рогова, який заявив, що «Київ може найближчим часом влаштувати провокацію на ЗАЕС і звинуватити у ній РФ із метою припинити роботу місії МАГАТЕ на станції».

При цьому він додав, що «провокацію» нібито будуть робити «силами Головного управління розвідки Міноборони України під керівництвом британських спецслужб».

Влада Великої Британії цю заяву поки не коментувала.

Російські війська захопили Запорізьку АЕС у березні 2022 року, невдовзі після початку повномасштабного вторгнення в Україну. «Енергоатом» заявляв про тиск російських військових на персонал станції. Також Росія та Україна звинувачували один одного в обстрілах станції.

На початку цього місяця в пресслужбі Державної інспекції ядерного регулювання заявили, що російські військові розмістили в приміщенні турбінного відділення 4-го енергоблоку Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) військову техніку й вибухівку.

Перебуваючи в Україні, голова МАГАТЕ Рафаель Ґроссі заявив, що працює над компромісним планом безпеки для ЗАЕС, і застеріг від посилення військової активності навколо неї.

Новини