Головне

Військові розповіли подробиці звільнення Старомайорського

Військові розповіли подробиці звільнення Старомайорського

Українським військовим доводилось просуватися по мінних полях для звільнення села Старомайорське на Донеччині, повідомив спікер Сил оборони Таврійського напрямку капітан Валерій Шершень в ефірі телемарафону.

Він пояснив, що українські воїни «звільнили Старомайорське в умовах тотально мінування». За його словами, операція була «унікальною».

«Коли наші штурмовики перейшли за середину села Старомайорське, на південну околицю, то зіштовхнулися з тотальним мінуванням. Росіяни замінували, все що тільки можливо, навіть наші спеціалісти зі ССО були здивовані, наші інженери мали багато роботи, а сапери вдавалися до різних хитрощів при розмінуванні», – сказав Шершень.

Як розповів речник, «було багато пасток, які залишили окупанти, штурмовики просувалися зі спеціальними знаряддями, щоб знімати ворожі розтяжки, а потім здійснювали підрив».

«Якщо пелюстку (міну – ред.) знаходили, то довгою палкою треба було по ній бити, щоб пелюстка підірвалася. Як правило протипіхотні міни не чіпають, їх тільки помічають, бо під ними можуть бути допоміжні гранати», – розповів він.

Шершень зазначив, що українські інженери не змогли евакуювати трофейну техніку зі Старомайорського через мінні поля.

«Є такі так звані «мінні шлагбауми» – перекриття шляхи у вигляді мінування, об’їхати їх неможливо, бо глибокі, широкі вирви від авіабомб. До того ж ґрунтові дороги розм’якли після дощів… Загалом ситуація контрольована, село дещо обстрілюються з артилерії та мінометів», – заявив він.

Армія Росії вже близько двох тижнів проводить штурми по лінії Лиман–Кремінна–Куп’янськ.

Ввечері 27 липня резидент України Володимир Зеленський опублікував відео з військовими, які повідомляють про звільнення села Старомайорське на Донеччині, що за 150 км на схід від Запоріжжя.

Новини