Головне

Зеленський присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському

Зеленський присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському

Президент України Володимир Зеленський присвоїв Олександру Мацієвському звання Героя України.

«Сьогодні я присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському. Солдату. Людині, яку знатимуть всі українці. Людині, яку пам’ятатимуть вічно. За його хоробрість, за його впевненість – в Україні – і за його «Слава Україні!», – сказав він у своєму відеозверненні.

Читайте також: ГУР: публікація відео розстрілу українського військового є невипадковою

6 березня було оприлюднене відео, на якому, ймовірно, російські військові розстрілюють беззбройного чоловіка в українській військовій формі після того, як він каже «Слава Україні». Після цього дві бригади припустили, що загиблий є їхнім бійцем.

12 березня у СБУ заявили, що слідчі остаточно підтвердили особу загиблого, ним виявився снайпер 163 батальйону 119 окремої бригади ТРО Чернігівської області Олександр Мацієвський.

Офіс генпрокурора і Служба безпеки України почали розслідування. Омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що надіслав відео міжнародним партнерам і колегам-омбудсменам із різних країн світу «як підтвердження чергового воєнного злочину Росії».

Читайте також: «Знайдемо вбивць»: як в Україні відреагували на відео розстрілу військового після «Слава Україні!»

Президент Володимир Зеленський, коментуючи оприлюднене відео, заявив, що «вбивць буде знайдено».

Згідно з Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими, підписаною зокрема Росією, полоненим мають бути гарантовані життя і гуманні умови утримання. Страти чи жорстоке поводження з військовополоненими належать до воєнних злочинів.

Новини