Політика

Зеленський закликав Столтенберґа сприяти наданню Україні далекобійної зброї

Зеленський закликав Столтенберґа сприяти наданню Україні далекобійної зброї

Зустріч президента України Володимира Зеленського та генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Єнса Столтенберґа стосувалася підготовки до зустрічі «Рамштайн» та постачання зброї – про це повідомляє Офіс президента 20 квітня.

За словами Зеленського, Україна очікує рішень від партнерів щодо збройної підтримки на зустрічі у форматі «Рамштайн», запланованій на 21 квітня. Він також, за повідомленням, попросив Столтенберґа «допомогти подолати стриманість партнерів у постачанні нашій державі далекобійної зброї, сучасної авіації, артилерії та бронетехніки».

«Гальмування відповідних рішень – це час, який втрачається для миру, і це життя наших воїнів, які поки не отримали життєво необхідної кількості оборонних інструментів», – заявив президент.

Він також згадав про підготовку до саміту Північноатланичного альянсу у Вільнюсі, висловивши думку, що подія може стати історичною.

Читайте також: Очільник НАТО закликав країни альянсу «робити більше» для перемоги України

«Немає жодного об’єктивного барʼєра, який перешкоджав би ухваленню політичних рішень про запрошення України в Альянс. І саме зараз, коли більшість людей у країнах НАТО і більшість українців підтримують вступ нашої держави в Альянс – час для відповідних рішень. Вже неможливо уявити безпеку євроатлантичного простору без України, і люди це розуміють», – зазначив Зеленський.

Як додають в ОП, сторони також обговорили гарантії безпеки для України. При цьому Зеленський наголосив, що такі гарантії не замінять членство України в НАТО:

«Поки триватиме реалізація рішень, безпека вже потрібна. І, як доведено історією, це потрібно не лише для нашої держави, а й для всіх у Європі, для всього вільного світу. Саме безпекова невизначеність розпалювала ілюзії агресора. Отже, безпекова визначеність стане надійним захистом від повторення будь-якої нової агресії проти нашого народу чи будь-якого іншого європейського вільного народу».

Столтенберґ, своєю чергою, заявив, що «законне місце» України в НАТО, і з часом підтримка Альянсу зробить це можливим.

Генеральний секретар НАТО прибув до Києва з візитом 20 квітня.