Політика

з’ясувались подробиці візиту Зеленського до Рима

з’ясувались подробиці візиту Зеленського до Рима

Рим і далі гарантує Києву «беззастережну та багатосторонню підтримку в боротьбі з брутальною агресією Росії», заявила прем’єр-міністр Джорджа Мелоні на пресконференції в італійській столиці. Там 13 травня з кількагодинним візитом перебував президент Володимир Зеленський, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Прем’єрка наголосила, що «Італія допомагає Україні виборювати мир справедливий, тобто коли Росія перестане стріляти і залишить загарбані території незалежної держави».

«Майбутнє України – це майбутнє миру і свободи, і немає інших варіантів», – підсумувала Мелоні.

Глава італійського уряду вкотре «засвідчила підтримку української формули миру, швидкого вступу Києва до ЄС та тіснішої співпраці з НАТО».

Лідер України зі свого боку заявив, що «приїхав не жалітися, а дякувати італійцям за всебічну допомогу».

Як повідомив Володимир Зеленський, сторони «обговорили нагальні безпекові питання і ухвалені важливі рішення з боку італійських партнерів для захисту українського неба». Подробиць про ці переговори спікери не вказали. Окремо український президент «подякував італійцям за швидке позбавлення сильної енергозалежності від Росії».

«Молодці, так ви будете вільнішими від Росії», – сказав український лідер.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода щодо залучення до відбудови України, Зеленський вказав, що від італійців на цій першій стадії відновлення (програма Fast recovery) чекають на допомогу в ремонті шкіл та особливо бомбосховищ у закладах освіти і лікарнях. Також італійські фахівці допомагають відновити енергетичну інфраструктуру й зводити будинки для переміщених осіб, які залишили окуповані території, зазначив український лідер.

26 квітня у Римі відбулася двостороння конференція високого рівня щодо відновлення України.

13 травня в Римі Зеленський також мав зустріч з президентом Італії Серджо Маттареллою, прибічником Києва на міжнародній арені. Згодом президент України побував з візитом у Ватикані на зустрічі з папою Франциском.

Від початку масштабної війни Росії Зеленський вперше відвідав Італію й державу Ватикан.

Новини