Політика

Блінкен не виключає визнання РФ державою-спонсором тероризму

Блінкен не виключає визнання РФ державою-спонсором тероризму

Держсекретар США Ентоні Блінкен не виключив можливості визнання Росії державою-спонсором тероризму. Раніше адміністрація президента Джо Байдена відкрито відкидала таке рішення.

Під час слухань у комітеті з асигнувань американського Сенату сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем запитав Блінкена: «Ви ж ніколи не включите Росію до списку держав-спонсорів тероризму?» «Ніколи не кажіть ніколи», – сказав очільник зовнішньополітичного відомства у відповідь, передає CNN.

Адміністрація Байдена раніше заявляла, що не готова визнавати Росію державою-спонсором тероризму, як того вимагали члени Конгресу та влада України. Білий дім вважає, що визнання повністю припинить можливості співпраці з Росією в критичних галузях і може спричинити проблеми у відносинах із державами, що торгують з Росією, наприклад, Індією.

Ліндсі Ґрем – один зі співавторів законопроєкту, який вимагає від Білого дому такого визнання. Однак зовнішня політика в країні є у віданні виконавчої влади, законодавці не можуть змусити адміністрацію Байдена до такого рішення.

Європарламент та низка європейських держав уже визнали Росію державою-спонсором тероризму. Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій Російську Федерацію названо терористичним режимом.