Головне

Іран удосконалив дрони Shahed-131, які Росія використовує для ударів по Україні – CNN

Іран удосконалив дрони Shahed-131, які Росія використовує для ударів по Україні – CNN

Іран здійснив модифікацію бойових ударних безпілотників, які постачає Росії, щоб вони могли завдати максимальних збитків обʼєктам інфраструктури на території України, повідомляє 9 лютого CNN з посиланням на доповідь британської аналітичної компанії Conflict Armament Research (CAR).

Фахівці CAR дослідили знайдену поблизу Одеси в жовтні 2022 року боєголовку Shahed-131, що не розірвалася, і дійшли висновку, що виробник «поспішно модифікував» бойову частину дрону: до неї додали дрібні металеві осколки, які при вибуху розлітаються на велику відстань.

Аналітики також встановили, що боєголовку Shahed-131 оснастили 18 невеликими додатковими зарядами, які здатні посилювати вибух та пробивати броню. Додавання цих елементів, як зазначає CNN, суттєво збільшує здатність боєголовки вражати електростанції, лінії електропередачі та трансформатори, а також значно ускладнює ремонт після удару.

Один із аналітиків CAR Демієн Спліттерс, який вивчав знайдену боєголовку, вважає, що мета модифікації – збільшити радіус ураження і зробити дрон ще більш руйнівним.

Раніше видання The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела писало, що Росія та Іран планують запустити на російській території підприємство з виробництва безпілотників іранської розробки, подібних до тих, що армія РФ застосовує при ударах по Україні.

Київ звинувачує Москву у використанні іранських безпілотників Shahed під час атаки на цивільні та енергетичні обʼєкти. Російська сторона офіційно заперчує ці звинувачення. Однак у жовтні 2022 року представник громадської ради при міністерстві оборони РФ проговорився про використання іранської зброї під час прямого ефіру на телеканалі РБК. Пізніше Іран визнав, що постачав Росії безпілотники, але твердив, що робив це до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.